DAGENS INDUSTRI – Investeraren nobbar Eways: ”Rättslutlåtandet är oklart”

Länk till artikel i Dagens Industri: https://www.di.se/digital/investeraren-nobbar-eways-rattslutlatandet-ar-oklart/

Investeraren och konkursexperten David Wendel Thoms ger upp ambitionen om att rädda laddjätten Eways ur sin nuvarande rekonstruktionsprocess. ”Vi går inte vidare. Rättslutlåtandet är för oss oklart i vissa centrala delar”, säger han.

Det kollapsade laddbolaget Eways bröt inte mot lagen när man använde kundernas laddintäkter till annat. Det är slutsatsen i det rättsutlåtande som genomförts på uppdrag av Eways rekonstruktör Madeleine Ericson, och som Di Digital rapporterade om härom veckan.

En person som läste rättsutlåtandet noggrant är investeraren och konkursjuristen David Wendel Thoms, som ansvarar för fonden Oryx Turnaround på investmentbolaget Bywit. I en intervju med Di Digital i början av september uppgav han sig ha 100 miljoner kronor till sitt förfogande – och en ambition att investera i just bolag som hamnat i finansiella trångmål.

Han beskrev även Eways som ”ett spännande case” som han och kollegorna tittade på. Men han sa även vid ett senare tillfälle att ”en skyndsam utredning av laddintäkterna” var nödvändig om Bywit skulle överväga en investering.

Sedan dess har han hunnit läsa och begrunda rättsutlåtandet, som Eways själva lagt ut på sin hemsida. Och beslutet är negativt.

”Vi går inte vidare. Rättslutlåtandet är för oss oklart i vissa centrala delar och vi känner osäkerhet kring en räddningsaktion av bolaget”, säger han.

David Wendel Thoms berömmer visserligen Eways rekonstruktör Madeleine Ericson för att vara transparent med såväl potentiella investerare som med bolagets borgenärer. Men han anser ändå inte att frågan om Eways redovisningsskyldighet gentemot sina kunder fortfarande är lite av en öppen fråga. 

”Enkelt uttryckt har rekonstruktören bett om ett svar på frågan om de pengar som betalats in till Eways tillhör Eways eller dess kunder. Men rättsutredningen saknar detaljer i vissa, för mig, centrala delar”, säger han och fortsätter:

”Det är å ena sidan tydligt att det i avtalen mellan Eways och kunder inte funnits någon uttrycklig skrivning om redovisningsskyldighet utöver de så kallade ‘självfakturorna’. Å andra sidan nämns frågan om vem som står kreditrisken bara i förbifarten och ger inte en helhetsbild av kundavtalen. Begrepp som ‘i vissa fall’ används. Men om kreditrisken i ett avtal legat på kunden, till exempel i en bostadsrättsförening, är det i mina ögon inte lika självklart att det inte handlar om redovisningsmedel”, säger han.

Slutsatsen är att David Wendel Thoms saknar tillräckligt detaljerad information för att utesluta att Eways agerat vårdslöst med kundernas medel och att varumärket i så fall har skadats allt för mycket för att hans fond ska tycka att bolaget är värt att satsa på. 

”Investerar vi är det för att rädda Eways och bygga vidare på varumärket och kundrelationerna. Vi vill inte bygga en ny laddaktör. Detta blev droppen för oss”, säger han.

Di Digital har sökt Eways rekonstruktör Madeleine Ericson för en kommentar. Så sent som i för en vecka sedan sa hon att Eways ledning förhandlade aktivt med potentiella investerare – både branschkollegor och rena investerare – med målsättningen att hitta en lösning innan man ansöker om en förlängning av rekonstruktionsprocessen som annars löper ut den 19 november.